Thursday, March 17, 2011

Layan Facebook Dengan Laju

 

First, sekarang ni ramai yang komplen yang Facebook semakin slow macam tahi, dan ramai yang blame dekat Streamyx. Well, problem ni bukannya diorang yang buat [ aku bukan backup streamyx ] tapi ia disebabkan earthquake di Jepun baru-baru ni. SOS: [ Amanz.my ] [ TM ]



Problem slow ni telah menyebabkan ramai user Facebook yang masih sempat mengupdate status message yang berunsur kekecewaan walaupun dalam keslowan. Patutnya layanlah Friendster dulu ke. Hehehe






Btw, ni ada cara untuk mengelakkan slow dari access Facebook. Tutorial ni based on Windows 7 sahaja. Untuk windows versi lain aku xtau. :P

Step 1

Step ni untuk memastikan tiada error message semasa proses selepas ni. Pergi ke Control Panel > User Accounts And Family Safety > User Accounts > dan klik 'Change User Account Control Settings' > Drag ke 'Never Notify'.

1


2


3

drag sampai 'Never notify'

Klik Ok, pastu restart PC
.
Step 2

1. Klik Start Button/ Windows Logo, di search box, taip C:\Windows\System32\drivers\etc\

 

2. Lepas keluar result, klik file yang bernama 'Hosts' 

 


3.  Nanti akan keluar box 'Open With' , dan pilih Notepad utk bukak file hosts.

 


4. Ok, sekarang part akhir, korang copy paste ni -  203.106.85.66 www.facebook.com
 
dan letak di bawah sekali, tgk picture : 



Pastu save and done! , restart Firefox dan tgk prubahannya! 
Bg aku, perubahannya sngt ketara, iaitu jadi laju seperti dulu, btw, upload video still slow lagi. LOL

*READTHIS(for who use ip 203.106.85.66 ) : This is not fake and not phish, this is real works! If you still doubts, read the real author comment:


Hi, before you claim anything… Bear in mind that the server you are pointing is a server owned by Facebook.
1. What is this server is doing here?
It’s a Facebook Mobile Server. Don’t believe me? try to add 203.106.85.66 m.facebook.com to your hosts file. Then you will see mobile version of facebook is loading.
2. Why does it point to Akamai Technologies?
This is because Facebook want to have a server in Malaysia to cater m.facebook.com users. Facebook leased that IP from the Data Center in Malaysia because in order to get a server co-location in Malaysia, they have to obtain an IP from the service provider, in this case, TM and Akamai.
3. Will you lose your accounts?
Until now, did the server ask for your login credentials? No right?
4. Why the hell https or SSL is not working?
This server is actually created to cater Facebook mobile users. In your mobile, do you use https?
You will get SSL error because there are no SSL for facebook mobile.
I hope this clear off the problem. The IP 203.106.85.66 does not surface out of a sudden. It’s a discovery by me months ago that it’s a m.facebook.com when my friend is unable to access the main site. So, I gave him m.facebook.com as a solution.
Thank you.





SPECIAL CREDIT: [ hehehunter.net ]

DIRECT COPY/PASTE: [ FmanBlog

3 comments:

  1. nice entry la :)

    ReplyDelete
  2. xbleh pergi laju pkai server 'static.ak.fbcdn.net' , pkai ip '203.106.85.66' lagi laju :D

    ReplyDelete

Belasah Keyboard Anda Kat Sini: